Očekujemo prihod od 654 miliona

Bez autora
Aug 07 2011

Crna Gora iz godine u godinu bilježi rast broja turista sa strateški važnih tržišta, a to su zemlje Evropske unije (EU), koje su u prošlogodišnjoj strukturi učestvovale sa 25 odsto. Ove godine očekuje se povećanje turističkog prometa, odnosno rast broja noćenja od oko tri odsto i prihoda od turističke djelatnosti od oko 654 miliona eura, što je pet odsto više u odnosu na prošlu godinu. I dalje su dominantni turisti iz regiona od čega je oko 30 odsto sa tržišta Srbije, dok se i iz Rusije i bivših republika Sovjetskog Saveza očekuje bolja posjeta. Iako Crna Gora još nema dovoljno visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta u velikim hotelima, nivoa četiri i pet zvjezdica, prethodnih godina desila se ekspanzija izgradnje i otvaranja malih butik i dizajn hotela kako u kontinentalnom, tako i u primorskom dijelu, koji su posebno atraktivni za strateški važna tržišta EU.

Očekujemo prihod od 654 milionaCrna Gora iz godine u godinu bilježi rast broja turista sa strateški važnih tržišta, a to su zemlje Evropske unije (EU), koje su u prošlogodišnjoj strukturi učestvovale sa 25 odsto, ocijenio je minstar turizma i održivog razvoja, Predrag Sekulić.

"Ove godine očekuje se povećanje turističkog prometa, odnosno rast broja noćenja od oko tri odsto i prihoda od turističke djelatnosti od oko 654 miliona eura, što je pet odsto više u odnosu na prošlu godinu", kazao je Sekulić za Glasnik Privredne komore (PKCG).

I dalje su dominantni turisti iz regiona od čega je, objasnio je Sekulić, oko 30 odsto sa tržišta Srbije, dok se i iz Rusije i bivših republika Sovjetskog Saveza očekuje bolja posjeta.

Iako Crna Gora, kako je naveo, još nema dovoljno visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta u velikim hotelima, nivoa četiri i pet zvjezdica, prethodnih godina desila se ekspanzija izgradnje i otvaranja malih butik i dizajn hotela kako u kontinentalnom, tako i u primorskom dijelu, koji su posebno atraktivni za strateški važna tržišta EU.

Marina za mega jahte

Pored aktuelnih investicija, kao što je ona u hotel Sveti Stefan koji je otvoren u junu, u toku je izgradnja najveće marine za mega jahte na Mediteranu čija planirana ulaganja iznose oko 500 miliona eura.

Počela je i realizacija do sada najvećeg projekta turističke valorizacije poluostrva Luštica sa kompanijom Oraskom , a ukupna planirana investicija iznosi preko 1,1 milijardu eura.

"S obzirom na to da se stvaraju uslovi da se razlog zbog kojih su investitori pravdali kašnjenje - prevaziđe, ubuduće ćemo tražiti striktno poštovanje ugovora i svih obaveza koje iz svakog pojedinačnog ugovora proističu", najavio je Sekulić.

Ove godine će, dodao je, početi i realizacija još nekoliko važnih grinfild /greenfield/ investicija i izgradnja i rekonstrukcija nekoliko hotelskih kapaciteta kao što je luksuzni Banjan tri rizort na ostrvu Sveti Marko u Tivtu, ali i valorizacija lokaliteta Rose u Herceg Novom, čija je ukupna investicija vrijedna oko 150 miliona eura i koja obuhvata i izgradnju hotela Radisso.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik